Atkinsova dijeta - Dnevnik ishrane

Atkinsova dijeta

Da li Vam je teško da se pridržavate dijete?
Da li imate utisak da od dijetalne hrane ne možete da budete siti?
Da li bi Vam bilo lakše da držite dijetu ako biste pri tome mogli da jedete i meso, jaja pa čak i majonez?

Atkinsova dijeta je bazirana na namirnicama sa visokim sadžajem proteina, a niskim sadržajem ugljenih hidrata, tako da ćete stvarno moći da držite dijetu, a pri tome da se ne odričete mnogih namirnica bez kojih ne možete ili Vam je jako teško da ih se odreknete.

Visokoproteinske dijete nisu revolucionarno otkriće poslednjih godina.

Davne 1972. Robert Atkins, američki lekar, objavio je knjigu "Nova dijetalna revolucija", u kojoj se propagira ishrana.

Pristalice ove dijete tvrde da su ugljeni hidrati glavni uzrok suvišnih kilograma, jer remete ravnotežu između unetog šećera i insulina, pa se stvara metabolička ravnoteža, čija je posledica gojaznost. Kada se smanji nivo insulina, organizam je prinuđen da koristi rezerve masti, što dovodi do mršavljenja.

Neki nutricionisti ipak smatraju da se ugljeni hidrati ne pretvaraju u masti zbog preteranog lučenja insulina, već zato što u većim količinama naš organizam ne može da ih apsorbuje, pa se višak šećera pretvara u rezerve masti. To dokazuje da do povećane težine dovodi višak kalorija.

Atkinsonova dijeta je podeljena u tri faze.

Prva je uvođenje u dijetu, i traje dve nedelje. U tom periodu ne smete da jedete preko 20g ugljenih hidrata dnevno, a tu količinu ćete uneti preko sira, povrća, preliva za salate, koji su, iako u minimalnim količinama, propisani planom ishrane.
Tokom prve faze Atkinsonove dijete ne smete da pijete mleko, jedete voće, žitarice, hleb, kao i povrće poput krompira, kukuruza i šargarepe.
U drugoj fazi Atkinsonove dijete počinje mršavljenje, a ono traje dok ne postignete željenu težinu.
Treća faza ove dijete je ista kao i u primerima ostalih dijeta, održavanje težine, i traje neograničeno. Obzirom na restriktivne mere koje ova dijeta zahteva, doktor Atkins preporučuje da redovno koristite multivitaminsko-mineralne tablete. Tokom ove dijete možete da unosite koliko hoćete kalorija, samo da one nisu iz ugljenih hidrata. Najviše ćete jesti meso morske plodove, jaja, sireve, ulje, margarin, slaninu.

Primer jelovnika

Prva faza dijete - Uvođenje u dijetu

Doručak: Slanina ili šunka, jaja, čaj ili kafa.
Ručak: Blago pečena govedina, mešana salata, voda.
Večera: Pržene lignje, ili račići sa malo majoneza, za desert žele.
Druga faza dijete - Gubitak težine

Doručak: Omlet, sok od paradajza, čaj, parče hleba od celog zrnevlja.
Ručak: Šunka, sir, salatni preliv, biljni čaj.
Večera: Salata od morskih plodova, povrce, puding.
Treća faza dijete - Održavanje težine

Doručak: Omlet, voće, kafa, hleb od celog zrnevlja.
Ručak: Piletina sa roštilja, salata, preliv za salatu, voda.
Večera: Supa, bareni krompir, salata, čaša vina.

Popularne dijete

 • Ekspres dijeta: Očistite telo posle praznika

  Svake godine pokušavate da odolite iskušenjima s praznične trpeze, ali uzalud. Znate da ćete preterati i ovog puta? Ne brinite, postoji način da dobro očistite organizam od svih gastronomskih uživanja.

 • Hrono dijeta

  U određenom dobu dana se luče određeni hormoni i enzimi koji će da svare  namirnice koje ste pojeli. Da pojasnimo to na primeru. Ukoliko se ujutru luči insulin, treba izbegavati unos šećera u bilo kojem obliku jer ćete opteretiti pankreas. Znači, treba da unesete određenu vrstu hrane onda kada se luče hormoni i enzimi koji će da je svare.

 • UN dijeta

  Zasniva se na principu razdvajanja pojedinih grupa namirnica čime se želi ubrzati metabolizam...

 • Dijeta 5 : 2

  Do sada ste imali samo prolazne efekte sa dijetama koje ste držali, a kilogrami su se, i pored sveg truda, vraćali? Da li biste voleli da, najzad, izprobate dijetu u kojoj ne morate da se odreknete slasnih zalogaja? E onda je dijeta 5:2 otkrivena upravo za vas, jer se lako drži a ne mora se „umirati od gladi“ Tokom sedmice, kod 5 : 2 dijete dozvoljeno je uobičajeno uzimanje hrane tokom 5 dana, naravno ne pre