Atkinsova dijeta - Dnevnik ishrane

Atkinsova dijeta

Da li Vam je teško da se pridržavate dijete?
Da li imate utisak da od dijetalne hrane ne možete da budete siti?
Da li bi Vam bilo lakše da držite dijetu ako biste pri tome mogli da jedete i meso, jaja pa čak i majonez?

Atkinsova dijeta je bazirana na namirnicama sa visokim sadžajem proteina, a niskim sadržajem ugljenih hidrata, tako da ćete stvarno moći da držite dijetu, a pri tome da se ne odričete mnogih namirnica bez kojih ne možete ili Vam je jako teško da ih se odreknete.

Visokoproteinske dijete nisu revolucionarno otkriće poslednjih godina.

Davne 1972. Robert Atkins, američki lekar, objavio je knjigu "Nova dijetalna revolucija", u kojoj se propagira ishrana.

Pristalice ove dijete tvrde da su ugljeni hidrati glavni uzrok suvišnih kilograma, jer remete ravnotežu između unetog šećera i insulina, pa se stvara metabolička ravnoteža, čija je posledica gojaznost. Kada se smanji nivo insulina, organizam je prinuđen da koristi rezerve masti, što dovodi do mršavljenja.

Neki nutricionisti ipak smatraju da se ugljeni hidrati ne pretvaraju u masti zbog preteranog lučenja insulina, već zato što u većim količinama naš organizam ne može da ih apsorbuje, pa se višak šećera pretvara u rezerve masti. To dokazuje da do povećane težine dovodi višak kalorija.

Atkinsonova dijeta je podeljena u tri faze.

Prva je uvođenje u dijetu, i traje dve nedelje. U tom periodu ne smete da jedete preko 20g ugljenih hidrata dnevno, a tu količinu ćete uneti preko sira, povrća, preliva za salate, koji su, iako u minimalnim količinama, propisani planom ishrane.
Tokom prve faze Atkinsonove dijete ne smete da pijete mleko, jedete voće, žitarice, hleb, kao i povrće poput krompira, kukuruza i šargarepe.
U drugoj fazi Atkinsonove dijete počinje mršavljenje, a ono traje dok ne postignete željenu težinu.
Treća faza ove dijete je ista kao i u primerima ostalih dijeta, održavanje težine, i traje neograničeno. Obzirom na restriktivne mere koje ova dijeta zahteva, doktor Atkins preporučuje da redovno koristite multivitaminsko-mineralne tablete. Tokom ove dijete možete da unosite koliko hoćete kalorija, samo da one nisu iz ugljenih hidrata. Najviše ćete jesti meso morske plodove, jaja, sireve, ulje, margarin, slaninu.

Primer jelovnika

Prva faza dijete - Uvođenje u dijetu

Doručak: Slanina ili šunka, jaja, čaj ili kafa.
Ručak: Blago pečena govedina, mešana salata, voda.
Večera: Pržene lignje, ili račići sa malo majoneza, za desert žele.
Druga faza dijete - Gubitak težine

Doručak: Omlet, sok od paradajza, čaj, parče hleba od celog zrnevlja.
Ručak: Šunka, sir, salatni preliv, biljni čaj.
Večera: Salata od morskih plodova, povrce, puding.
Treća faza dijete - Održavanje težine

Doručak: Omlet, voće, kafa, hleb od celog zrnevlja.
Ručak: Piletina sa roštilja, salata, preliv za salatu, voda.
Večera: Supa, bareni krompir, salata, čaša vina.

Popularne dijete

 • Kupus dijeta

  Kupus dijeta je jedna od najrasprostranjenijih i najpopularnijih dijeta kod nas...

 • Dijeta po glikemijskom indeksu

  Pravilna kombinacija namirnica takođe je od presudne važnosti. Unosom namirnica niskog glikemijskog indeksa zajedno sa onima visokog, smanjuje se ukupni glikemijski indeks pa nije potrebno izbegavati određene skupine namirnica.

 • Dijeta sa pirinčem

  I ako ste odlučili da date šansu ovoj dijeti - spremite se: Prvih nedelja unos je gotovo mizeran i dolazi do naglog gubljenja težine!

 • Dijeta sa zelenim čajem

   Zeleni čaj je lako dostupan u većini prodavnica mešovite robe ili u bilo kojoj drugoj prodavnici koja prodaje čajeve! Zeleni čaj dijeta je jednostavan način da se počne program mršavljenja. Kao i kod bilo koje druge dijete, obavezno porazgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete ovu dijetu. Kada budete spremni da počnete, jednostavno sledite ove proste korake koji uključuju ispijanje četiri čaše zelenog čaja