Dijeta po glikemijskom indeksu - Dnevnik ishrane

Dijeta po glikemijskom indeksu

Dijeta se zasniva na unosu namirnica koje imaju nizak glikemijski indeks.

Glikemijski indeks je mera koja označava brzinu povišenja glukoze (krvnog šećera) nakon konzumiranja određene namirnice. Svaka namirnica ima svoj glikemijski ideksom i namirnice sa visokim glikemijskim indeksom smatraju se nepoželjnima, dok su namirnice sa niskim glikemijskim indeksom poželjne.

Rick Gallop, autor dijete po glikemijskom indeksu, preporučuje jelovnik koji se zasniva na namirnicama koje imaju mali glikemijki indeks poput nemasnog mesa (piletina, ćuretina), ribe, integralnih žitarica (integralni pirinač, hleb i testenina), mleku i mlečnim proizvodima te voću i povrću.

Glikemijski indeks se smanjuje kako namirnica ima više vlakana i mineralnih materija te što su namirnice slabije termički obrađene. Ipak, postoje namirnice kojima se glikemijski indeks smanjuje kuvanjem pa termičkom obradom.

Preporučene namirnice sa niskim glikemijskim indeksom takođe održavaju nivo glukoze u krvi te daju dogotrajniji osećaj sitosti. U dijeti se kombinuju namirnice koje su ukusne, ali i zdrave te nema dodatnih odricanja i gladovanja tokom dijete.

Primer jelovnika

Kompletnu tablicu namirnica i njihov glikemijski indeks možete pronaći na sledećoj stranici:

Doručak
Ovsena kaša sa suvim grožđem i obrano mleko
Sok od naranče

Ručak
Supa od povrća
Riba na žaru

Večera
Bolonjeze sa nemasnom govedinom i integralnom testeninom

Pića
Voda, biljni čajevi, obrano mleko

Užina
Možete da kombinujete voće sa malim glikemijskim indeksom, ili salatu od povrća sa dodatkom nemasnog sira

Popularne dijete

 • Medicinska dijeta

  Medicinska dijeta je navodno dobila svoj naziv iz razloga što se koristi kod obolelih od srčanih bolesti...

 • Kupus dijeta

  Kupus dijeta je jedna od najrasprostranjenijih i najpopularnijih dijeta kod nas...

 • Dijeta sa jabukama

  Ova dijeta podrazumeva konzumiranje jedne jabuke pre svakog glavnog obroka. Ideja je da vlakna kojima je jabuka bogata mogu lako zasititi čoveka i da će mu zato biti potrebno manje hrane za obrok a usput će mu smanjiti/ukloniti žudnju za slatkim.

 • Hrono dijeta

  U određenom dobu dana se luče određeni hormoni i enzimi koji će da svare  namirnice koje ste pojeli. Da pojasnimo to na primeru. Ukoliko se ujutru luči insulin, treba izbegavati unos šećera u bilo kojem obliku jer ćete opteretiti pankreas. Znači, treba da unesete određenu vrstu hrane onda kada se luče hormoni i enzimi koji će da je svare.