Dijeta po glikemijskom indeksu - Dnevnik ishrane

Dijeta po glikemijskom indeksu

Dijeta se zasniva na unosu namirnica koje imaju nizak glikemijski indeks.

Glikemijski indeks je mera koja označava brzinu povišenja glukoze (krvnog šećera) nakon konzumiranja određene namirnice. Svaka namirnica ima svoj glikemijski ideksom i namirnice sa visokim glikemijskim indeksom smatraju se nepoželjnima, dok su namirnice sa niskim glikemijskim indeksom poželjne.

Rick Gallop, autor dijete po glikemijskom indeksu, preporučuje jelovnik koji se zasniva na namirnicama koje imaju mali glikemijki indeks poput nemasnog mesa (piletina, ćuretina), ribe, integralnih žitarica (integralni pirinač, hleb i testenina), mleku i mlečnim proizvodima te voću i povrću.

Glikemijski indeks se smanjuje kako namirnica ima više vlakana i mineralnih materija te što su namirnice slabije termički obrađene. Ipak, postoje namirnice kojima se glikemijski indeks smanjuje kuvanjem pa termičkom obradom.

Preporučene namirnice sa niskim glikemijskim indeksom takođe održavaju nivo glukoze u krvi te daju dogotrajniji osećaj sitosti. U dijeti se kombinuju namirnice koje su ukusne, ali i zdrave te nema dodatnih odricanja i gladovanja tokom dijete.

Primer jelovnika

Kompletnu tablicu namirnica i njihov glikemijski indeks možete pronaći na sledećoj stranici:

Doručak
Ovsena kaša sa suvim grožđem i obrano mleko
Sok od naranče

Ručak
Supa od povrća
Riba na žaru

Večera
Bolonjeze sa nemasnom govedinom i integralnom testeninom

Pića
Voda, biljni čajevi, obrano mleko

Užina
Možete da kombinujete voće sa malim glikemijskim indeksom, ili salatu od povrća sa dodatkom nemasnog sira

Popularne dijete

 • Roštilj dijeta

  Jesti ćevape i mršaviti i to je moguće
  Priprema hrane na roštilju, poznata je odavno. Tradicionalno hrana na roštilju se pripremala na vatri napravljenoj od suvog drveća, granja i uglja. Treba napraviti optimalan žar, koji daje visoku konstantnu temperaturu te podjednako peći meso sa obe strane i paziti da ne zagori. Ako neki delovi mesa ipak zagore, obavezno ih odstranite.

 • Dijeta južne obale

  Dijeta južne obale je dobra za one koji žele da ogranice unos ugljenih hidrata...

 • Visoko proteinska dijeta

  Proteinska dijeta se drugačije naziva još i "Dijeta bez ugljenih hidrata" – upravo zato što se prilikom držanja ove dijete ograničava unos ugljenih hidrata, a pojačava unos proteina.

 • Dijeta sa kokicama

  Kokice dijeta je slična mnogim drugim dijetama, koje u centar pažnje stavljaju određenu zdravu namirnicu i oko nje grade ostatak jelovnika.