Dijeta po glikemijskom indeksu - Dnevnik ishrane

Dijeta po glikemijskom indeksu

Dijeta se zasniva na unosu namirnica koje imaju nizak glikemijski indeks.

Glikemijski indeks je mera koja označava brzinu povišenja glukoze (krvnog šećera) nakon konzumiranja određene namirnice. Svaka namirnica ima svoj glikemijski ideksom i namirnice sa visokim glikemijskim indeksom smatraju se nepoželjnima, dok su namirnice sa niskim glikemijskim indeksom poželjne.

Rick Gallop, autor dijete po glikemijskom indeksu, preporučuje jelovnik koji se zasniva na namirnicama koje imaju mali glikemijki indeks poput nemasnog mesa (piletina, ćuretina), ribe, integralnih žitarica (integralni pirinač, hleb i testenina), mleku i mlečnim proizvodima te voću i povrću.

Glikemijski indeks se smanjuje kako namirnica ima više vlakana i mineralnih materija te što su namirnice slabije termički obrađene. Ipak, postoje namirnice kojima se glikemijski indeks smanjuje kuvanjem pa termičkom obradom.

Preporučene namirnice sa niskim glikemijskim indeksom takođe održavaju nivo glukoze u krvi te daju dogotrajniji osećaj sitosti. U dijeti se kombinuju namirnice koje su ukusne, ali i zdrave te nema dodatnih odricanja i gladovanja tokom dijete.

Primer jelovnika

Kompletnu tablicu namirnica i njihov glikemijski indeks možete pronaći na sledećoj stranici:

Doručak
Ovsena kaša sa suvim grožđem i obrano mleko
Sok od naranče

Ručak
Supa od povrća
Riba na žaru

Večera
Bolonjeze sa nemasnom govedinom i integralnom testeninom

Pića
Voda, biljni čajevi, obrano mleko

Užina
Možete da kombinujete voće sa malim glikemijskim indeksom, ili salatu od povrća sa dodatkom nemasnog sira

Popularne dijete

 • Limun dijeta

  Osnova delovanja limun dijete osmišljene u SAD-u je u limun koji ne samo da otežava stvaranje novih nego pomaže u rastvaranju postojećih masti.

 • Dvonedeljna dijeta

  Dvonedeljna laka dijeta vam daje široke mogućnosti ishrane: jede se raznoliko – nema potrebe da se strogo kontroliše kalorijski unos ili ishrana veže za unos jedne određene namirnice. Možete jesti 4 puta dnevno, poštujući razumne količine hrane. Znate šta je razumna količina hrane? Ne?

 • Ekspres dijeta: Očistite telo posle praznika

  Svake godine pokušavate da odolite iskušenjima s praznične trpeze, ali uzalud. Znate da ćete preterati i ovog puta? Ne brinite, postoji način da dobro očistite organizam od svih gastronomskih uživanja.

 • Dijeta sa jabukama

  Ova dijeta podrazumeva konzumiranje jedne jabuke pre svakog glavnog obroka. Ideja je da vlakna kojima je jabuka bogata mogu lako zasititi čoveka i da će mu zato biti potrebno manje hrane za obrok a usput će mu smanjiti/ukloniti žudnju za slatkim.