Dijeta za detoksikaciju - Dnevnik ishrane

Dijeta za detoksikaciju

Najčešći tip detoks dijete je dijeta bazirana na detoks hrani. Mnoge popularne detoks dijete zasnovane su na sličnim smernicama. Ukupan unos hrane nije ograničen, ali mnoge namirnice su ograničene, kao što su mleko, pšenica, šećer, pržena hrana i obrađene namirnice. Ova vrsta čišćenja takođe poziva na dosta svežeg povrća i voća.

Primer jelovnika

1. Jutro započinjete sa sokom od limuna: Ovo je klasik, ali je vrlo dobro da podstakne probavu i očisti organizam. Iscedite sok ​​od pola limuna u šolju tople vode. To je prva stvar koju pijete ujutru pre doručka.

2. Vežbanje: Tokom detoksikacije cilj je da se posvetite vežbanju jedan sat dnevno. I to ne bilo koja vrsta vežbe, već kardio vežbanje. Preporučujemo trčanje, hodanje uzbrdo, boks... Žustrije vežbe povećavaju protok limfe i cirkulaciju što pomaže da izbacite toksine putem znoja.

3. Sirova hrana: Cilj je da se izbegne proces kuvanja i jede uglavnom sirovu hrana. Sirova hrana sadrži više hranljivih materija i enzima. Pokušajte da jedete salatu od svežeg povrća barem jednom dnevno.

4. Detoks uma: Dok traje proces detoksikacije tela, pokušajte da obrišete i gužvu iz vašeg uma i da se usresredite na dobre misli i pozitivnu energiju. Cilj je 15 minuta meditacije dnevno. Ako ne znate kako da meditirate, pokušajte putem disanja. Počnite postavljanjem dlana ruke na donjem stomaku. Udahnite kroz nos, računajući polako do treće ili četvrte tačke. Osetite svoj stomak kako raste sa dahom. Izdahnite polako. Uradite ovo za 15 minuta dnevno.

5. Puno tečnosti: Cilj je da se pije tri litra tečnosti dnevno. Ovo će pomoći da se podrži i detoksikacija bubrega. Izaberite čistu izvorsku vodu, vodu iz svežeg povrća i biljnih čajeva za detoksikaciju.

6. Telo: Pranje tela svakodnevno će podržati cirkulaciju i detoksikacija kože će se povećati. Koristite rukavice ili četke za telo sa prirodnim vlaknom, pređijte četkom preko kože sa čvrstim kružnim pokretima pre nego što zakoračite pod tuš. Počnite od stopala i ruke, krećite se preko nogu i ruku, izbegavajući delikatnu oblast grla i lica. Nakon toga uđite pod tuš. Završite tuširanje sa jednim minutom hladne vode koja pridonosi cirkulaciji krvi u koži.

7. Hrana: Cilj je da sažvaće svaki zalogaj hrane 10 do 12 puta pre gutanja. Ovo poboljšava varenje i omogućava vam da imate osećaj sitosti bez potrebe da se prejedete.

Popularne dijete

 • Kupus dijeta

  Kupus dijeta je jedna od najrasprostranjenijih i najpopularnijih dijeta kod nas...

 • Dvonedeljna dijeta

  Dvonedeljna laka dijeta vam daje široke mogućnosti ishrane: jede se raznoliko – nema potrebe da se strogo kontroliše kalorijski unos ili ishrana veže za unos jedne određene namirnice. Možete jesti 4 puta dnevno, poštujući razumne količine hrane. Znate šta je razumna količina hrane? Ne?

 • Tečna dijeta

  Tečna dijeta je veoma efikasna za brzo mršavljenje. Maksimalna dužina za držanje ove dijete je dve nedelje i možete izgubiti od 10-15 kg.

 • Dijeta sa jabukama

  Ova dijeta podrazumeva konzumiranje jedne jabuke pre svakog glavnog obroka. Ideja je da vlakna kojima je jabuka bogata mogu lako zasititi čoveka i da će mu zato biti potrebno manje hrane za obrok a usput će mu smanjiti/ukloniti žudnju za slatkim.