Kako poceti sa mrsavljenjem? - Dnevnik ishrane

Kako poceti sa mrsavljenjem?

  • 14.11.2018
Kako poceti sa mrsavljenjem?

UŽIVAJTE U MENJANJU SEBE, A NE U PRIHVATANJU SVOJIH NESAVRŠENOSTI

„Sve je u nama i počinje upravo od nas. Prvi korak je da ne prihvatamo sebe onakve kakvi jesmo, već da se trudimo da menjamo stvari koje se mogu promeniti."

 

Koliko vas je i ove godine rešilo da skine koje kilo, iskreno? Možda ste već isprobali poneku dijetu, započeli je i prekinuli. Verovatno znate već i to da dijete imaju i tzv. jo-jo efekat i da zato na duge staze nisu rešenje. Pretpostavljam da znate i ponešto o zdravoj ishrani. Verujem takođe da znate i to da treba da se redovno krećete, ako želite da smršate i ostanete vitki. Ako sve ovo znate i uprkos tome niste tako vitki kako biste najradije bili, onda najverovatnije vitkost uopšte i ne zavisi od znanja. I baš zato vam i neću pisati ništa o načinu ishrane i vežbanju.

 

Zamislite sebe za godinu dana! Zamislite sliku sebe, onakvu kakvi ćete biti kada ostvarite svoj cilj, a onda zamislite šta ćete tada videti, čuti i osećati. I razmislite: Koju težinu tačno želite da imate? Kako ćete tada izgledati? Koju ćete veličinu tada nositi? Kako će to da izgleda kada se pogledate u ogledalo? Šta će drugi da kažu o vama? Šta ćete vi govoriti sebi? Zamislite kako vam vaši bližnji čestitaju na uspehu? Kako ćete vi da se osećate? Održite ovu predstavu jasno u svom umu dok prelazite na sledeći korak gde ćete da kreirate svoj novi lakši život.

 

A sada toj slici udahnite život tako što ćete kreirati svoj srećni lagani život. Za ovu vežbu će vam trebati neki časopisi sa fotografijama, flomasteri, makaze, lepak, najbolje je papir iz bloka br. 5, ako to nemate, nađite neki veći papir, može i iz velike sveske, pa zalepite nekoliko listova da dobijete veću površinu. Nađite neko mesto gde možete sve to da raširite i nesmetano da radite. Zabavljajte se i zalepite, napišite i nacrtajte sve što će odslikavati vaš novi životni stil za godinu dana kada budete imali svoju željenu težinu.

 

Uzmite slike mesta na koja biste mogli da putujete, ili možda nekih događaja na koje biste onda išli, a sada ne idete zbog svog izgleda. Onda neke vaše omiljene motivacione izreke. Nađite neku svoju sliku gde ste imali željenu težinu. Možda slike neke odeće koju biste tada mogli da nosite. Osmislite neku svoju afirmaciju i napišite je iznad svega toga. Neka afirmacija počne sa: "Ja sam..." Pa ispišite sve što želite da budete za godinu dana i zauvek posle... Kada ovo završite nađite neko vidno mesto u svom stanu ili kancelariji gde možete to da okačite.

 

Za mršavljenje ima toliko dobrih razloga kao što su:

Bićete privlačniji i lepši, vaše samopouzdanje će porasti, manje ćete se znojiti, imaćete više energije, smanjićete rizik od bolesti srca i krvnih sudova, verovatno ćete duže živeti, jednostavno ćete se osećati bolje...

 

Ali svi mi to znamo i ne pomaže nam, te je zato mnogo važnije da vi znate koji su vaši lični razlozi. Zato vas pitam: Zašto VI lično stvarno želite da smršate? Šta verujete da konkretno time dobijate? Šta je to zbog čega vi mislite da to vredi svog truda, da ćete sigurno započeti, istrajati i ostati zauvek vitki? Šta je to što vas lično inspiriše? Razmislite dobro i odgovorite sebi iskreno na ovo pitanje!

 

Vaši lični razlozi su vaše gorivo na putu do uspeha, a šta god da su, oni su vaši najbolji prijatelji koji će vam davati podršku na putu kojim krećete i biće uz vas kada vam bude najteže, da vas dignu i motivišu da nastavite put, jer vi tačno znate zašto je to vama toliko važno.

 

Ljudi najčešće počinju svoj projekat mršavljenja sa puno elana i već nakon nekoliko dana njihova odlučnost počne drastično da opada. Čim dođe do prvog ispada projekat mršavljenja se odlaže za nekad kasnije, dok se ponovo ne uhvati zalet. Zato okačite i te svoje lične razloge na tablu.

 

Kada to završite nije stvar u tome da to samo gledate već je ona razlika koja pravi razliku upravo to da dok gledate vi zamislite da ste već to postigli, da vidite sebe u ogledalu i osetite celim svojim bićem kako je divno biti lagan, nositi tu veličinu, čuti sve te komplimente, boraviti na svim tim mestima u svoj toj predivnoj odeći, zabavljati se i sve ostalo što ide uz tu vašu Novu Lakoću Postojanja...

 

Rado smo sa vama podelili ovu malu listu od nekoliko koraka koje možete da prođete kako biste ostvarili ovakav efekat u svom životu, a jasno vam je da se radi o veoma dubokom procesu promene.

 

Slavica Squire, International NLP Master Trainer