Orašasti plodovi za mršavljenje i zdravlje - Dnevnik ishrane

Orašasti plodovi za mršavljenje i zdravlje

  • 01.11.2019
Orašasti plodovi za mršavljenje i zdravlje

Obradujte čula užinom od mešavine badema, lešnika i oraha. Tako ćete premostiti period između dva glavna obroka koja ne trebaju biti obilna.Orašasti plodovi su idealne namirnice za zdravlje srca i pluća. Oni prosto obiluju dobrim masnoćama i dragocenim antioksidansima, koji su jako važni za zdravlje organizma u celosti. Zahvaljujući njima mišići će biti snažni i čvrsti, stoga se preporučuju sportistima.

Glavna preporuka nutricionsta je da lešnike, bademe, orahe ili kikiriki trebate konzumirati najmanje četiri puta nedeljno. Ovo ukusno koštunjavo voće će tako sprečiti mnoge kardiovaskularne tegobe. Ukoliko se profesionalno ili rekreativno bavite sportom, koštunjavi plodovi trebaju biti prisutni svaki dan na vašem meniju. Stoga ako razmišljate šta jesti nakon treninga,a da pri tom ne goji, jezgrasto voće je odličan izbor za vas.

 

 

Šta to u sebi sadrže orašasti plodovi?

Zahvaljujući svom bogatom sastavu, orašasto voće ima izuzetno povoljno kardioprotektivno dejstvo. Benefiti po zdravlje su višestruki. Pre svega, u njima se nalaze mononezasićene i polinezasićene masti, koje snižavaju LDL, poznat i kao loš holesterol. Delimično utiču i na podizanje HDL holesterola, poznatog i kao dobar. Većina pomenutih orašastih plodova sadrži preko 50 do 60 odsto masti, većinom polinezasićenih i mononezasićenih.

Predlog je da se četiri-pet puta nedeljno konzumira pola šake orašastih plodova tokom dana. Ukoliko pri tom smanjite unos masti životinjskog porekla, vaš kardiovaskularni sistem funkcionisaće besprekorno.

Dakle, treba znatno smanjiti količinu hrane u tri glavna obroka, a kalorijski unos dopuniti zdravom užinom. Ona se bar četiri puta nedeljno može sastojati od dve-tri  kašike mešavine orašastih plodova. Jedan od najznačajnijih antioksidansa – vitamin E – takođe se nalazi u orašastim plodovima.

Antioksidansi su od neprocenjivog značaja u zaštiti ćelija od takozvanog oksidativnog stresa. U kontekstu kardiovaskularnih bolesti, oksidativni procesi koji se dešavaju u zidu krvnog suda, u aterosklerotskom plaku, mogu izazvati i rupturu s katastrofalnim posledicama. Orašasti plodovi sadrže i visok procent L-arginina, koji je zaslužan za fleksibilnije krvne sudove manje podložne stvaranju ugruška. Ova amino-kiselina, dostupna je u apotekama i u formi kapsula. Preporučuje se kao dodatna terapija za ublažavanje simptoma angine pektoris i srčane slabosti.ORAŠASTI PLODOVI ZA MRŠAVLJENJE VIŠE NEGO DOBRI 

Orašasti plodovi sadrže visok procenat vlakana koja nam daju osećaj sitosti, te se često upotrebljavaju kod popularnih dijeta. To je osim za skidanje kilograma posebno važno u kontroli šećerne bolesti. Naime, tada ova dragocena vlakna imaju i dodatne povoljne efekte po dijabetičare. Oni smanjuju broj postprandijalnih hiperglikemija, neizostavnih skokova šećera u krvi posle obroka.

Takođe zdravao orašasto voće utiče na snižavanje holesterola. Smatra se jednim od najboljih prirodnih izvora omega-3 masnih kiselina među namirnicama neživotinjskog porekla. U priči o hrani i kardiovaskularnim bolestima uvek se treba vraćati na mediteransku dijetu. Pored ribe i morskih plodova, vina, integralnih žitarica, voća i povrća, neizostavni deo ovakvog načina ishrane predstavljaju i orašasti plodovi za mršavljenje.