Dijeta sa pirinčem - Dnevnik ishrane

Dijeta sa pirinčem

Želite dijetu koja ne samo što će vam skinuti kilograme već poboljašati opšte zdravlje, pomoći ukoliko imate problema sa dijabetesom, povišenim krvnim pritiskom, lošim varenjem i još po kojom "sitnicom"? E, pa onda je pirinčana dijeta idealna za vas! Često je zovu i Kempnerova dijeta budući da je dotičnu dijetu razvio Valter Kempner sada već davne 1939. godine. Uzimajući u obzir da se toliko godina "održala" i da je i danas veoma popularna - sigurni smo da itekako vredi. Naravno, kao i kod drugih zdravstvenih dijeta - ona pojedinca uči kako da poboljša životni stil na duge staze tako da ovo nije dijeta za par dana već smernice za ceo život.

Primer jelovnika

Osnove


Iako se zove pirinčana dijeta - ovo ne znači da jedete samo pirinač i pirinač i pirinač... u stvari izbor namirnica je daleko veći nego što se može pretpostaviti! Obroci su jednostavno podeljeni po kategorijama (zvuči poznato, zar ne?) - skrobni, nemasno mlečni, zatim obrok od povrća, voće i mršava mesa. Program je takođe fokusiran na ograničavanje unosa soli i masnoća (naročito zasićenih - dakle onih životinjskog porekla) a sve u cilju detoksikacije organizma. Ova dijeta ne zahteva brojanje kalorija već je zasnovana na veličini obroka iz određenih kategorija. Praktično to znači da se povećava unos integralnih žitarica, mahunarki povrća i voća a ostale vrste namirnica se smanjuju ili izbegavaju. Naravno, i ovde veliku ulogu igra izbor namirnica pa su poželjne organski gajene - bez pesticida, veštačkih đubriva i ostalih simpatičnih hemikalija koje poboljšavaju prinos hrane koja posle u ljudskom organizmu povećava rizik od različitih bolesti.


Primer jelovnika


Dan 1 - osnovna dijeta s pirinčemDoručak, ručak i večera: 2 skrobna jela, 2 voćaDan 2 do 7 - mlečno-vegetarijanska dijeta sa pirinčemDoručak: 1 skrobno jelo, 1 nemasno mlečno jelo, 1 voće


Ručak i večera: 3 skrobna jela, 3 povrća, 1 voćeOsnovna pravila veličine obroka: • 1 skrobno jelo = 1 kriška hleba, 1/3 šolje kuvanog pirinča ili mahunarki ili 1/2 šolje kuvane testenine  

 • 1 voće = 1 voće srednje veličine, 1/2 banane, ili 1 šolja narezanog voća 

 • 1 povrće = 1 šolja nekuvanog ili 1/2 šolje kuvanog povrća

 • 1 mlečno jelo = 1 šolja mleka, 1 šolja jogurta, ili 1/2 šolje svežeg sira.


Napomena: Za određivanje količine namirnica koristi se termin šolja i ona iznosi oko 2,5 dl


Još jednom - Uzimajte malo soli...


So u organizmu vezuje vodu - to svi znamo. U ishrani većine ljudi se nalazi 4-7 grama soli dnevno, iako je za normalno telesno funkcionisanje dovoljno pola grama dnevno. So je problematična za pacijente s visokim krvnim pritiskom i bolestima bubrega, a te bolesti prete ljudima koji uzimaju veće količine soli. So stimuliše apetit, dok začini samo obogaćuju ukus hrane. Ograničavanje unosa soli smanjuje zdravstvene rizike, uključujući holesterol, krvni pritisak, srčane bolesti i težinu, te smanjuje potrebu lečenja navedenih problema.


...i malo masnoća!


Osim malo soli, dijeta sa pirinčem sadrži i malo masnoća – 5g ili manje, sadrži oko 20g proteina i ne više od 150 mg kalcijuma.Zašto držati ovu dijetu


Ukoliko imate zdravstvene probleme vezane za probleme sa srcem, bubrezima, jetrom - oni će biti veoma brzo ili potpuno rešeni ili značajno smanjeni. Ukoliko imate višak kilograma i spomenute probleme - rešićete se i jednog i drugog. Ako je držite da bi skinuli kilažu - onda je ova dijeta sjajna stvar koja će vam pomoći i da "provetrite" organizam i potpuno ga detoksifikujete.Zašto ne držati ovu dijetu


Zato što je zahtevna. Zato što traži od vas angažovanje na pronalaženju kvalitetnih namirnica, pa onda spremanje, pa onda mali obroci, integralne žitarice... Ukoliko ste od onih kojima je najprijatnija sado-mazo zabava grickanje ispred TVa, jadikovanje nad sopstvenim životom i kilogramima i traženje brzih rešenja - onda ova dijeta definitivno nije za vas pa nemojte ni pokušavati da je držite.


 

Popularne dijete

 • Brza dijeta sa lubenicom i dinjom

  Većina dijeta koje se baziraju na voću i povrću, osim što garantuju brz gubitak kilograma, takodje hrane naš organizam neophodnim nutrijentima i na taj način štite naše zdravlje. A ono što dinju i lubenicu čini superiornim u odnosu na drugo voće, jeste činjenica da sadrže visok procenat vode. Osim što će vas brzo zasititi, jelovnik zasnovan na ovom voću će vam pomoći da obezbedite svom telu dovoljnu količinu tečnosti posebno u vrelim, letnjim danima. 

 • Dijeta 10 posto

  Kako da izgubite 10% telesne težine za tri nedelje

 • Dijeta po glikemijskom indeksu

  Pravilna kombinacija namirnica takođe je od presudne važnosti. Unosom namirnica niskog glikemijskog indeksa zajedno sa onima visokog, smanjuje se ukupni glikemijski indeks pa nije potrebno izbegavati određene skupine namirnica.

 • Hrono dijeta

  U određenom dobu dana se luče određeni hormoni i enzimi koji će da svare  namirnice koje ste pojeli. Da pojasnimo to na primeru. Ukoliko se ujutru luči insulin, treba izbegavati unos šećera u bilo kojem obliku jer ćete opteretiti pankreas. Znači, treba da unesete određenu vrstu hrane onda kada se luče hormoni i enzimi koji će da je svare.